Latest Articles from INFO PAYUDARA

TIPS MUDAH TEGANGKAN PAYUDARA

TIPS MUDAH TEGANGKAN PAYUDARA September 28, 2012 | No Comments »

Petua Tegangkan Payudara Payudara atau lebih dikenali sebagai buah dada merupakan sepasang aset yang amat berharga bagi wanita. Setiap wanita inginkan sepasang payudara yang tegang dan montok. Petua ambil beberapa helai daun sireh yang berwarna...

Read More

Nak tahu kenapa saiz payudara anda berubah-ubah?

Nak tahu kenapa saiz payudara anda berubah-ubah? April 13, 2012 | No Comments »

FAKTOR PERUBAHAN SAIZ PAYUDARA Saiz dan bentuk payudara wanita berubah-ubah. Sesetengah wanita memiliki sejumlah besar rangkaian tisu payudara, dan oleh itu, memiliki payudara besar. Perempuan lain memiliki jumlah yang lebih kecil dengan tisu lemak...

Read More

Fakta dan Maklumat Mengenai Payudara Seorang Wanita

Fakta dan Maklumat Mengenai Payudara Seorang Wanita April 13, 2012 | No Comments »

Fakta dan Maklumat Mengenai Payudara Seorang Wanita Apa yang dipandang lelaki pada tubuh wanita selain wajahnya? Sudah bahagian dada bukan! Begitu juga ketika melakukan hubungan seks, selain yang di bawah sana, suami biasanya akan memfokuskan...

Read More

TIPS MUDAH TEGANGKAN PAYUDARA

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
TIPS MUDAH TEGANGKAN PAYUDARA

Petua Tegangkan Payudara

Payudara atau lebih dikenali sebagai buah dada merupakan sepasang aset yang amat berharga bagi wanita. Setiap wanita inginkan sepasang payudara yang tegang dan montok.

Petua ambil beberapa helai daun sireh yang berwarna hijau dan segar , sapukan minyak zaitun pada daun sireh itu dan layurkan di atas api yang sederhana atau anda boleh gunakan lilin. Apabila daun sireh itu teras suam agak layu, tekapkan pada payudara dan biarkan selama beberapa minit . Lakukan perkara ini dua atau tiga kali seminggu.

 

Read More

Nak tahu kenapa saiz payudara anda berubah-ubah?

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
Nak tahu kenapa saiz payudara anda berubah-ubah?

FAKTOR PERUBAHAN SAIZ PAYUDARA

Saiz dan bentuk payudara wanita berubah-ubah. Sesetengah wanita memiliki sejumlah besar rangkaian tisu payudara, dan oleh itu, memiliki payudara besar. Perempuan lain memiliki jumlah yang lebih kecil dengan tisu lemak payudara kecil.

 

 

 


Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi saiz payudara seorang wanita merangkumi:

*Volume tisu payudara

*Sejarah keluarga

*Umur

*Berat turun dan naik

*Sejarah kehamilan dan menyusu anak

*Ketebalan dan keanjalan kulit payudara

*Tingkat pengaruh hormon pada payudara (terutama estrogen dan progesteron)

*Menopos

 

Payudara seorang wanita jarang seimbang (simetris). Biasanya, satu payudara sedikit lebih besar atau lebih kecil, lebih tinggi atau lebih rendah, atau dibentuk secara berbeza dari yang lain. Saiz dan ciri-ciri puting juga berbeza-beza lebih besar daripada satu wanita yang lain. Pada sesetengah wanita, puting selalu tegak. 

 

Pada orang lain, mereka hanya akan menjadi tegak ketika dirangsang oleh sejuk atau sentuhan. Sesetengah wanita juga memiliki puting susu yang tenggelam (inverted). Puting tenggelam tidak menjadi masalah kecuali keadaan tersebut adalah perubahan baru. Oleh kerana terdapat folikel rambut sekitar puting, rambut itu di anggap pelik.

 

Puting boleh rata, bulat, atau berbentuk silinder. Warna puting ditentukan oleh ketipisan dan pigmentasi kulitnya. Puting dan areola (daerah pigmen yang mengelilingi puting susu) mengandungi serat otot khusus yang membalas rangsangan untuk membuat puting tegak. Areola juga rumah-rumah kelenjar Montgomery yang mungkin muncul sebagai kecil, mengangkat benjolan pada permukaan areola. Kelenjar Montgomery membantu melumasi areola. Ketika puting dirangsang, serat otot akan kontrak, areola akan mengerut, dan putingnya menjadi keras.

.

FAKTOR PERUBAHAN SAIZ PAYUDARA

.

Bentuk payudara dan penampilan menjalani sejumlah perubahan mengikut usia perempuan. Pada wanita muda, kulit payudara meregang dan mengemban mengikut sepertimana payudara tumbuh, membuat payudara lagi kelihatan bulat. Perempuan muda cenderung memiliki payudara lebih padat (lebih rangkaian kelenjar) daripada wanita yang lebih tua.Selama satu kitaran haid, tisu payudara cenderung membengkak dari perubahan tahap tubuh estrogen dan progesteron. kelenjar susu dan saluran ini membesar, dan pada gilirannya, payudara menahan air. Selama menstruasi, payudara mungkin akan merasa bengkak, menyakitkan, sensitif, atau kental.

 


PENGARUH HORMON PADA TISU PAYUDARA

Payudara adalah responsif terhadap interaksi kompleks hormon ini menyebabkan tisu payudara untuk mengembangkan, membesar dan menghasilkan susu. Tiga hormon utama yang mempengaruhi payudara adalah estrogen, progesteron dan prolaktin, ini menyebabkan kelenjar tisu baik di payudara dan rahim untuk berubah selama kitaran haid wanita. 

 

Oleh kerana kadar hormon berkurangan, payudara kurang penuh selama 1 hingga 2 minggu selepas haid, kerana itu, mungkin lebih mudah untuk mengesan benjolan payudara selama ini. Penurunan kadar hormon juga bertanggung jawab untuk kembali ke keadaan payudara pra-hamil setelah merumuskan penyusuan.

 

Rupa dan bentuk payudara berubah mengikut perubahan usia wanita. Pada wanita muda kulit payudara aakn menjadi tegang dan membesar mengikut tumbesaran payudaranya. Payudara pada remaja biasanya hemispherical, bulat dan sama penuh dalam semua bidang. Sebagai seorang wanita yang meningkat tua, topside dari tisu payudara mengendap ke kedudukan yang lebih rendah, peregangan kulit dan perubahan payudara terbentuk. Setelah menopause , dengan pengurangan aktiviti hormon, komposisi payudara berubah, jumlah rangkaian kelenjar dan lemak menurun dan tisu duktal menjadi komponen utama payudara. Pemgurangan jumlah kelenjar boleh menybabkan kulit payudara mengalami kelonggaran lebih banyak.

Read More

Fakta dan Maklumat Mengenai Payudara Seorang Wanita

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
Fakta dan Maklumat Mengenai Payudara Seorang Wanita

Fakta dan Maklumat Mengenai Payudara Seorang Wanita

Apa yang dipandang lelaki pada tubuh wanita selain wajahnya? Sudah bahagian dada bukan! Begitu juga ketika melakukan hubungan seks, selain yang di bawah sana, suami biasanya akan memfokuskan rangsangan pada bahagian payudara isterinya

Sebab itulah payudara dikatakan sebagai aset kaum hawa. Kerana kepentingan ini maka wanita haruslah mengetahui dengan jelas informasi berkenaan bahagian tubuh ini.

Jangan terpengaruh dengan fakta salah tentangnya yang selalu beredar dari mulut ke mulut mahupun internet tentangnya. Kali ini menyenaraikan beberapa perkara penting tentang payudara yang wajib diketahui oleh wanita.


Ukuran Berbeza

Payudara hadir dalam pelbagai bentuk dan ukuran. Tidak ada wanita yang bentuk dan ukuran payudaranya sama. Rata-rata berbeza ukuran payudara kiri dan kanan malah ada yang agak jauh bezanya. Walaupun ia merupakan perkara semula jadi namun anda tetap juga harus berwaspada. Perbezaan bentuk payudara juga boleh disebabkan oleh pertumbuhan tumor.

 

 

http://2.bp.blogspot.com/_-zTzYvkBqLc/TK_vD0zJYiI/AAAAAAAABx8/b1pAKiUsAW0/s1600/804787-beatmania_characters_breast_size_comparison_chart_super.jpgBoleh Diperbesarkan

Ukuran payudara setiap wanita ditentukan oleh faktor genetik dan hormon estrogen. Ia mula membesar pada usia 10 tahun dan terus berkembang hingga usia 20 tahun. Pengambilan ubat-ubatan yang mengandungi hormon estrogen seperti pil perancang atau krim boleh membuatkan payudara membesar terutama sekiranya digunakan secara berterusan, jaringan payudara ini memang akan bertambah dengan cepat.Akan tetapi payudara tidak mempunyai jaringan otot, bermakna anda tidak boleh menambah ukurannya dengan bersenam. Namun khabar baiknya, senaman atau olahraga mampu mempengaruhi pembesaran otot dada. Sekiranya otot dada berkembang, secara automatik payudara akan kelihatan lebih besar padahal ukurannya tidak berubah.


Coli Berkawat Bahaya

Ada yang mengatakan bahawa pemakaian coli berkawat akan meningkatkan risiko terkena kanser payudara. Kawat atau besi pada coli dikatakan akan menekan sistem limfatik pada payudara hingga membuatkan racun berkumpul dan meningkatkan risiko terkena kanser.

Sebenarnya tiada hubungan antara bentuk, jenis atau ukuran coli dengan kanser payudara. Hanya pemakaian coli dengan ukuran yang salah akan mempengaruhi bentuk payudara dan keselesaan pemakainya selain memakai coli berkawat semasa tidur akan menyebabkan payudara sukar bernafas.


Besar Lebih Seksi

Ada wanita yang berasa iri hati pada teman yang mempunyai payudara besar dan montok. Tapi sebenarnya wanita yang berpayudara besar sering kali berasa tidak selesa dengan keadaan mereka. Ramai yang merasakan bahawa lelaki cuma tertarik pada dada mereka saja dan bukan aspek lain.

Bayangkan setiap kali berbicara dengan teman lelaki, mereka asyik memandang ke arah situ saja. Selain itu ukuran payudara yang terlalu besar juga boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang dan postur tubuh tidak lagi menarik. Jadi apa pun ukuran payudara yang ada terima saja dengan redha.


Silikon Sebabkan Kanser

Belum terbukti! Daya tolak reaksi jaringan tubuh terhadap silikon dikategorikan sangat rendah. Setakat ini ia tidak terbukti boleh menyebabkan kanser kecuali jika terjadi kebocoran pada lapisan yang membaluti silikon. Silikon hanya menyukarkan proses pemeriksaan payudara sendiri atau mamografi hingga perlu menambah sinar-X untuk mendapat hasil yang lebih tepat.


 

Tetap Tegang

Payudara boleh mengendur kerana kehamilan dan juga proses menyusui. Ketegangan payu dara juga mungkin berubah semasa menjelang haid. Akan tetapi faktor utamanya adalah akibat pertambahan usia. Sekalipun anda belum berumah tangga, anda akan semakin tua bukan!

Jadi payudara tetap akan menjadi kurang elastik apa lagi kalau anda jenis yang malas bersenam. Anda boleh mengurangkan kesan tersebut dengan memakai coli yang tepat ukurannya dan bagus kualitinya bagi mendukung payudara.

Read More

UBAH BENTUK PAYUDARA HANYA DENGAN GUNA BRA

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
UBAH BENTUK PAYUDARA HANYA DENGAN GUNA BRA

Betulkah Bra boleh mengubah saiz dan bentuk payudara anda??

Label: besar, bra, buahdada, montok, payudara, saiz

Pemilihan saiz Bra yang salah boleh mengakibatkan kerosakan jangka panjang pada tisu dan bentuk payu dara sekiranya terus dibiarkan.

.

UBAH BENTUK PAYUDARA HANYA DENGAN GUNA BRA


Pada peringkat awal perkembangan biologi tubuh wanita, payu dara adalah agak kecil dan tidak kelihatan. Pada usia sekitar 10 tahun pula, lapisan lemak di bawah epidermis masih lagi tidak terlalu tebal manakala ketika mencapai tahap matang, berlaku perkembangan optimum tubuh wanita. Ketika inilah pertumbuhan payu dara mulai matang.

Memiliki payu dara yang cantik merupakan aset seorang wanita. Namun semakin usia meningkat, kelahiran anak, perubahan bentuk tubuh, dan pengabaian penjagaannya, menyebabkan payu dara jatuh atau kurang menarik.

Pakai Bra Yang Sesuai

Golongan wanita perlu memakai Bra yang bersesuaian dengan saiz payu dara bagi menguatkan sokongan luar di samping meningkatkan keselesaan dan memberi bentuk tubuh yang cantik.

Cara memilih Bra juga perlu betul, iaitu dengan mengambil kiraan ukur lilit bahagian bawah payu dara dan ukuran lilit payu dara. Kedua-dua jumlah ini ditolak dan hasilnya adalah ukuran yang anda perlukan.

Contoh : jika ukuran bawah ialah 84 sentimeter (sm) ditolak ukuran payu dara 72 sm menjadikan beza 12 sm. Bra ukuran mangkuk A ialah 10 sm, B pula 12.5 sm dan C ialah 15 sm. Jika beza diperoleh 12 sm bermakna anda perlukan Bra B cup.

Pemakaian Bra yang salah dan tidak sesuai juga boleh mengakibatkan masalah-masalah belakang, sakit kepala, ketegangan leher, ruam dan menarik struktur ligamen pada tubuh badan. Walau bagaimanapun, setakat ini masih belum ada ujian yang membuktikan bahawa Bra penyebab kanser payu dara.

Apa pun, menjadi satu kelaziman wanita gemar memakai Bra yang mempunyai mangkuk yang terlalu kecil atau terlalu longgar di bahagian tubuh bagi menampakkan bentuk yang menawan.

Memakai Bra yang salah bukan sahaja tidak menyenangkan malah mungkin merimaskan. Jadi bagi mengelakkan terjadinya perkara yang lebih memudaratkan, wanita dinasihatkan memakai Bra yang sesuai dan selesa dengan kehendak payu dara.

Tips Pemilihan Bra

* Pastikan tali Bra di belakang tidak terangkat. Sekiranya terangkat, ia bermaksud Bra tersebut terlalu besar untuk anda.

* Tali Bra tidak terjatuh di bahu. Penyelarasan tali tersebut diperlukan atau gunakan tali yang lebih lebar.

* Pastikan payu dara tidak terjojol keluar dari mangkuk coli.

* Pastikan Bra yang digunakan selesa dan tidak terlalu ketat.

Cara Memakai Bra Yang Betul

# Letakkan tali Bra ke kedua-dua bahu.

# Tundukkan badan dan baiki kedudukan payu dara sehingga memenuhi mangkuk coli.

# Pastikan tali Bra di belakang dicangkuk kemas.

# Berdiri lurus dan selaraskan tali Bra supaya berada di kedudukan yang betul.

# Pastikan Bra berada di kedudukan selesa dan tidak terangkat serta tidak terlalu ketat.

Read More

MAHUKAN PAYUDARA YANG SIHAT – Sila Baca Tips Ini!

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
MAHUKAN PAYUDARA YANG SIHAT - Sila Baca Tips Ini!

INFO Payudara Wanita

Label: Tips Merawat Payudara, Cara Membesarkan Payudara, Cara Membesarkan Payudara, Merawat Buah Dada – Cara Membesarkan Payudara, Cara Merawat Payudara Wanita Jadi Sehat, Indah dan Kencang!, Tips Cara Memperbesar Payudara & Membesarkan Payudara, Merawat payudara atau buah dada kendur, Sayangi Payudara Anda: Petua Merawat Payudara Kendur, Kesihatan Wanita – Rawatan Payudara, Buah Dada : Payudara Montok, Tips Menjaga Kesihatan Payudara, 8 Tips Mudah Penjagaan Kesihatan Payudara, Penjagaan PAYUDARA – Kesihatan dan Kecantikkan PAYUDARA, Kesihatan Wanita – Rawatan Payudara – Set penjagaan Payudara, 3 Teknik Menjaga Kesihatan Payudara, RAWATAN PAYUDARA : Rahsia Anggun, Kecantikan & Kesihatan, Kesihatan Wanita – Rawatan Payudara, Alami Keajaiban Serum Payudara L’ELAN VITAL, Kanser Payudara – Punca, Gejala dan Rawatan, Urutan/Rawatan Payudara (Tegang, Montok & Menawan), Gambaran Kos Rawatan Kanser Payudara, Rawatan Pembesaran Dan Penganjalan Payudara, Rawatan Payudara
 

Tips Merawat Payudara Wanita

Kelainan pada payudara pastilah merupakan mimpi buruk bagi wanita. Percaya diri lenyap, dan tak jarang mempengaruhi hubungan dengan pasangan.

Apa saja kelainan payudara dan bagaimana merawat payudara agar sihat dan indah?

Payudara ternyata juga perlu rawatan agar boleh sihat dan indah terawat. Kelainan pada payudara timbul dalam berbagai bentuk. Ada pula yang kerana faktor bawaan, ada pula kerana kelainan hormon. Kelainan-kelainan pada payudara wanita terbahagi dalam 5 kelompok besar, iaitu:

1. Infeksi Payudara

Infeksi ini terbahagi dua, infeksi pada masa menyusui dan infeksi yang umumnya sering terjadi. “Akibat kuman atau virus dari luar yang masuk ke dalam tubuh. Biasanya, payudara akan membengkak. Infeksi payudara lebih sering terjadi pada wanita yang sedang menyusui, kerana air susu ibu (ASI) merupakan media paling subur bagi pertumbuhan kuman-kuman penyakit. Jika ada masalah dalam proses pengeluaran air susu, maka kuman jadi lebih mudah masuk.

“Wanita yang sedang menyusui kerap mengeluh demam. Selain itu, payudara akan terasa sakit dan memerah. Kalau infeksi sudah parah, boleh pecah seperti bisul. Namun, bukan tak mungkin infeksi juga dialami wanita yang tidak sedang menyusui. “Ini akibat masuknya kuman pada lapisan kelenjar payudara.”

2. Kelainan Bawaan

Payudara manusia sebenarnya seperti pada binatang. Manusia memiliki 6 pasang payudara. Posisi yang akan menjadi bakal payudara dimulai dari pangkal ketiak hingga selangkangan. Pada saat kehamilan 10 minggu, ini akan hilang, kecuali di kiri-kanan dada. Pada beberapa orang, fasa tersebut boleh saja terganggu. “Ini dapat menyebabkan tumbuh payudara lebih dari sepasang. Oleh sebab itu, beberapa wanita memiliki payudara lebih dari sepasang. Bahkan, payudara tambahan ini kadang dilengkapi puting susu juga,” lanjutnya.

Besar-kecilnya kelenjar payudara tambahan ini pun bervariasi. “Lebih sering terjadi, adanya gumpalan kelenjar payudara pada salah satu sisi ketiak. Tapi, ada pula yang kelenjar payudaranya tidak terbentuk sama sekali, atau perkembangan kedua payudara tidak berjalan normal.

Wanita dengan kelainan seperti ini biasanya tak senang dengan keadaan tubuhnya. Kelainan bawaan ini membuat wanita kehilangan rasa percaya dirinya. doktor biasanya akan mengambil langkah operasi estetika. Menurut Sonar, munculnya kelenjar payudara tambahan ini juga perlu diberi perhatian. “Soalnya, benjolan yang tumbuh sebagai payudara tambahan ini kemungkinan boleh berkembang menjadi tumor.”

3. Status Hormon

Kelainan hormonal cukup sering dikeluhkan wanita. Timbulsakit dan pejal pada payudara. Keluhan sering terjadi menjelang atau ketika tiba masa menstruasi. “Rasa sakit bervariasi, ada yang sakit biasa, tapi ada juga yang merasa sakiy luar biasa.

Payudara disiapkan tubuh untuk menghasilkan air susu pada akhir masa kehamilan. Ketika menstruasi, keadaan payudara dipengaruhi oleh hormon kewanitaan. “Ini yang membuat payudara terasa lebih padat dan tegang. Tapi jarang disertai benjolan, selain keluar cairan dari kedua puting susu.”Kecuali bila muncul rasa sakit yang hebat, sebaiknya segera kunjungi doktor.”

4. Neoplasma-Tumor

Tumor terbahagi kepada tumor jinak dan ganas. “Selama 30 tahun ini, pesakit lebih banyak berjumpa doktor setelah tumor yang dihidapinya memasuki peringkat serius. Hal itu tentu saja mengakibatkan pengubatan hospita yang diberikan tidak maksima.

5. Kelainan

Salah satunya adalah trauma pada payudara. Trauma dapat terjadi karena adanya benturan keras pada payudara.

 

Kaedah Menjaga Kesihatan Payudara Wanita

Sapuan Minyak zaitun

Berkurangnya kemontokann payudara merupakan ketakutan bagi kaum wanita. Oleh sebab itu, payudara perlu dirawat, sepertimana kita merawat bahagian tubuh lainnya.

1. Kenakan bra untuk menjaga bentuk payudara tetap indah. Pilih ukuran bra yang sesuai agar dapat menampung payudara dengan baik.

2. Bersihkan secara rutin daerah seputar puting susu dengan kapas yang dibasahi air hangat.

3. Sapukan minyak zaitun pada payudara untuk menjaga kelembaban. Agar hasilnya lebih maksima, lakukan urutan ringan dengan gerakan lembut.

4. Lakukan senam ringan dengan fokus untuk memperkuat otot dada.

 

Awas Kanser Payudara

Gejala awal penyakit yang menjadi ketakutan wanita ini dikenalpasti dengan munculnya benjolan sebesar kacang.

Benjolan ini tak teraba dengan tangan ketika ukurannya masih kecil. Selain itu, salah satu puting susu mengeluarkan cairan berwarna merah dan berbekas di bra. Jika gejala ini muncul, sebaiknya segera hubungi doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Kanser payudara merupakan salah satu penyakit paling menakutkan. “Ini adalah kerana beberapa faktor. Boleh jadi mereka tidakk tahu atau merasa malu untuk berubat. Kebanyakan pesakit lebih memilih pengubatan secara alternatif. Mereka hanya berjumpa doktor setelah penyakitnya mencapai situasi kritikal.

Salah satu cara mengetahui kelainan pada payudara adalah dengan melakukan SADARI (Periksa Payudara Sendiri). SADARI dapat dilakukan 7-10 hari sesudah menstruasi hari terakhir. Untuk membantu proses ini, sapukan sedikit minyak zaitun atau buih sabun mandi di permukaan payudara. Ini akan memperlicin permukaan payudara. Selain itu tangan menjadi lebih sensitif meraba kemungkinan adanya benjolan di payudara.

 

Langkah-langkah melakukan SADARI:

a. Dalam posisi berbaring terlentang, letakkan tangan kanan di bawah kepala. Letakkan sebuah bantal kecil di bawah punggung sebelah kanan.

b. Raba seluruh bahagian payudara sebelah kanan dengan menggunakan 3 ujung jari tengah yang dirapatkan.

c. Lakukan gerakan memutar dan tekanan lembut tetapi mantap. Lakukan gerakan ini mulai dari bahagian pinggir arah jarum jam.

d. Ulangi gerakan serupa pada payudara sebelah kiri. Rasakan dan perhatikan dengan teliti, apabila muncul benjolan yang mencurigakan.

e. Tekan pelan-pelan daerah di sekitar puting. Perhatikan, apakah puting mengeluarkan cairan yang tidak normal.

f. Dalam posisi berdiri dan lengan lurus ke bawah, teliti kedua payudara di depan cermin. Perhatikan, bila ada benjolan atau perubahan bentuk payudara.

g. Angkat kedua lengan lurus ke atas. Ulangi langkah di atas.

 

Read More

APA ITU KANSER PAYUDARA

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
APA ITU KANSER PAYUDARA

Tanda dan Gejala Kanser Payudara

APA ITU KANSER PAYUDARA

Pembentukan gumpalan merupakan tanda biasa yang kekal untuk jangka masa yang panjang. Kemungkinan nodul asimptomatik akan muncul sebelum tanda atau gejala lain timbul. Sakit payudara atau mastodinia atau sakit pada gumpulan merupakan satu lagi gejala kanser payudara di peringkat awal. Kemudian tanda-tanda radang seperti sakit, panas, kemerahan atau bengkak akan berlaku jika salur limfa kecil di dalam kulit dan pembuluh limfatik diserang oleh tisu abnormal. Kulit akan mempunyai tekstur kupasan oren yang juga dirujuk sebagai “peau d’orange”.

Gumpulan mungkin terjadi di payudara atau di ketiak. Rupa payudara juga akan bertukar melalui penebalan atau pertambahan saiz dan bentuk. Kulit payudara mungkin kelihatan seperti lekuk atau membentuk rabung. Puting mungkin terpusing ke dalam, menjadi merah atau bersisik atau mempunyai lelehan yang abnormal. Apabila ia merebak ke kawasan lain, akan menjelma tanda seperti demam, seram sejuk, sakit tulang dan sendi, sakit kuning, gejala neurologi dan curahan (efusi) pleura. Kelemahan adalah tanda atau gejala awal kanser payudara mungkin tidak kelihatan, justeru kaum wanita perlu mengambil inisiatif membuat diagnosis dengan memeriksa sendiri payudara dan juga menjalani ujian payudara setiap tahun.

Read More

Tips Merawat Payudara Wanita

Posted in INFO PAYUDARA by kedail | No Comments »
Tips Merawat Payudara Wanita

Kaedah Menjaga Kesihatan Payudara Wanita

Kaedah Menjaga Kesihatan Payudara WanitaKelainan pada payudara pastilah merupakan mimpi buruk bagi wanita. Percaya diri lenyap, dan tak jarang mempengaruhi hubungan dengan pasangan.

Apa saja kelainan payudara dan bagaimana merawat payudara agar sihat dan indah?

Payudara ternyata juga perlu rawatan agar boleh sihat dan indah terawat. Kelainan pada payudara timbul dalam berbagai bentuk. Ada pula yang kerana faktor bawaan, ada pula kerana kelainan hormon. Kelainan-kelainan pada payudara wanita terbahagi dalam 5 kelompok besar, iaitu:

1. Infeksi Payudara

Infeksi ini terbahagi dua, infeksi pada masa menyusui dan infeksi yang umumnya sering terjadi. “Akibat kuman atau virus dari luar yang masuk ke dalam tubuh. Biasanya, payudara akan membengkak. Infeksi payudara lebih sering terjadi pada wanita yang sedang menyusui, kerana air susu ibu (ASI) merupakan media paling subur bagi pertumbuhan kuman-kuman penyakit. Jika ada masalah dalam proses pengeluaran air susu, maka kuman jadi lebih mudah masuk.

“Wanita yang sedang menyusui kerap mengeluh demam. Selain itu, payudara akan terasa sakit dan memerah. Kalau infeksi sudah parah, boleh pecah seperti bisul. Namun, bukan tak mungkin infeksi juga dialami wanita yang tidak sedang menyusui. “Ini akibat masuknya kuman pada lapisan kelenjar payudara.”

2. Kelainan Bawaan

Payudara manusia sebenarnya seperti pada binatang. Manusia memiliki 6 pasang payudara. Posisi yang akan menjadi bakal payudara dimulai dari pangkal ketiak hingga selangkangan. Pada saat kehamilan 10 minggu, ini akan hilang, kecuali di kiri-kanan dada. Pada beberapa orang, fasa tersebut boleh saja terganggu. “Ini dapat menyebabkan tumbuh payudara lebih dari sepasang. Oleh sebab itu, beberapa wanita memiliki payudara lebih dari sepasang. Bahkan, payudara tambahan ini kadang dilengkapi puting susu juga,” lanjutnya.

Besar-kecilnya kelenjar payudara tambahan ini pun bervariasi. “Lebih sering terjadi, adanya gumpalan kelenjar payudara pada salah satu sisi ketiak. Tapi, ada pula yang kelenjar payudaranya tidak terbentuk sama sekali, atau perkembangan kedua payudara tidak berjalan normal.

Wanita dengan kelainan seperti ini biasanya tak senang dengan keadaan tubuhnya. Kelainan bawaan ini membuat wanita kehilangan rasa percaya dirinya. doktor biasanya akan mengambil langkah operasi estetika. Menurut Sonar, munculnya kelenjar payudara tambahan ini juga perlu diberi perhatian. “Soalnya, benjolan yang tumbuh sebagai payudara tambahan ini kemungkinan boleh berkembang menjadi tumor.”

3. Status Hormon

Kelainan hormonal cukup sering dikeluhkan wanita. Timbulsakit dan pejal pada payudara. Keluhan sering terjadi menjelang atau ketika tiba masa menstruasi. “Rasa sakit bervariasi, ada yang sakit biasa, tapi ada juga yang merasa sakiy luar biasa.

Payudara disiapkan tubuh untuk menghasilkan air susu pada akhir masa kehamilan. Ketika menstruasi, keadaan payudara dipengaruhi oleh hormon kewanitaan. “Ini yang membuat payudara terasa lebih padat dan tegang. Tapi jarang disertai benjolan, selain keluar cairan dari kedua puting susu.”Kecuali bila muncul rasa sakit yang hebat, sebaiknya segera kunjungi doktor.”

4. Neoplasma-Tumor

Tumor terbahagi kepada tumor jinak dan ganas. “Selama 30 tahun ini, pesakit lebih banyak berjumpa doktor setelah tumor yang dihidapinya memasuki peringkat serius. Hal itu tentu saja mengakibatkan pengubatan hospita yang diberikan tidak maksima.

5. Kelainan

Salah satunya adalah trauma pada payudara. Trauma dapat terjadi karena adanya benturan keras pada payudara.

Sapuan Minyak zaitun

Berkurangnya kemontokann payudara merupakan ketakutan bagi kaum wanita. Oleh sebab itu, payudara perlu dirawat, sepertimana kita merawat bahagian tubuh lainnya.

1. Kenakan bra untuk menjaga bentuk payudara tetap indah. Pilih ukuran bra yang sesuai agar dapat menampung payudara dengan baik.

2. Bersihkan secara rutin daerah seputar puting susu dengan kapas yang dibasahi air hangat.

3. Sapukan minyak zaitun pada payudara untuk menjaga kelembaban. Agar hasilnya lebih maksima, lakukan urutan ringan dengan gerakan lembut.

4. Lakukan senam ringan dengan fokus untuk memperkuat otot dada.

Awas Kanser Payudara

Gejala awal penyakit yang menjadi ketakutan wanita ini dikenalpasti dengan munculnya benjolan sebesar kacang.

Benjolan ini tak teraba dengan tangan ketika ukurannya masih kecil. Selain itu, salah satu puting susu mengeluarkan cairan berwarna merah dan berbekas di bra. Jika gejala ini muncul, sebaiknya segera hubungi doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Kanser payudara merupakan salah satu penyakit paling menakutkan. “Ini adalah kerana beberapa faktor. Boleh jadi mereka tidakk tahu atau merasa malu untuk berubat. Kebanyakan pesakit lebih memilih pengubatan secara alternatif. Mereka hanya berjumpa doktor setelah penyakitnya mencapai situasi kritikal.

Salah satu cara mengetahui kelainan pada payudara adalah dengan melakukan SADARI (Periksa Payudara Sendiri). SADARI dapat dilakukan 7-10 hari sesudah menstruasi hari terakhir. Untuk membantu proses ini, sapukan sedikit minyak zaitun atau buih sabun mandi di permukaan payudara. Ini akan memperlicin permukaan payudara. Selain itu tangan menjadi lebih sensitif meraba kemungkinan adanya benjolan di payudara.

Langkah-langkah melakukan SADARI:

a. Dalam posisi berbaring terlentang, letakkan tangan kanan di bawah kepala. Letakkan sebuah bantal kecil di bawah punggung sebelah kanan.

b. Raba seluruh bahagian payudara sebelah kanan dengan menggunakan 3 ujung jari tengah yang dirapatkan.

c. Lakukan gerakan memutar dan tekanan lembut tetapi mantap. Lakukan gerakan ini mulai dari bahagian pinggir arah jarum jam.

d. Ulangi gerakan serupa pada payudara sebelah kiri. Rasakan dan perhatikan dengan teliti, apabila muncul benjolan yang mencurigakan.

e. Tekan pelan-pelan daerah di sekitar puting. Perhatikan, apakah puting mengeluarkan cairan yang tidak normal.

f. Dalam posisi berdiri dan lengan lurus ke bawah, teliti kedua payudara di depan cermin. Perhatikan, bila ada benjolan atau perubahan bentuk payudara.

g. Angkat kedua lengan lurus ke atas. Ulangi langkah di atas.

Read More