SEBELUM HISAP PAYUDARA ISTERI MESTI TAHU INFO INI…..

SEBELUM HISAP PAYUDARA ISTERI MESTI TAHU INFO INI…..

Pesanan Buat Suami Yang Suka Menghisap Payudara Isteri

Radang payudara, walaupun tidak merbahaya berbanding kanser payudara, wajib juga mewaspadainya. Apalagi bila suami anda seorang perokok atau seorang yang tidak peduli dengan kesihatan mulut. Berikut merupakan ingatan kepada si suami yang suka menghisap tetek payudara isteri.

.

jilat-payudara

.

Meskipun kurang popular dengan kanser payudara, mastitis payudara juga wajib dikenali untuk usaha pencegahan kerana jika sudah diperingkat akut, boleh mengakibatkan kesan mudarat kepada payudara.

Istilah mastitis payudara bererti radang pada payudara. Gejalanya bermacam termasuk adanya benjolan di payudara. Banyak hal yang menyebabkan terjadinya radang ini termasuk kewujudan kuman.

Bila diumpamakan, payudara itu bagaikan pohon yang mempunyai batang, dahan, dan ranting. Bayangkan saja betapa rumit rangkaian pengikat, saluran, dan kelenjar penyusunannya. Oleh sebab itu baik lelaki atau pun perempuan wanita wajib menjaga bahagian tubuh yang satu ini dengan baik untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya mastitis.

Bukan sekadar hanya anda sebagai isteri, perempuan, wanita, gadis pemilik payudara yang harus menjaga kebersihan, pasangan anda juga mesti menjaga kesihatan mulut, jika ia sudah terbiasa menghisap puting payudara anda saat berhubungan seks.

Tiga jenis, Tiga penyebab Mastitis Payudara

Ada tiga jenis mastitis iaitu mastitis periductal, mastitis pueperalis, dan mastitis supurativa. Ketiga jenis mastitis ini muncul akibat penyebab yang berbeza dan muncul dalam keadaan yang juga berbeza.

Mastitis periductal biasanya muncul pada wanita di usia menjelang menopause, penyebab utamanya tidak jelas diketahui. Keadaan ini dikenali juga dengan sebutan mamary duct ectasia, yang bererti pelebaran saluran kerana adanya penyumbatan pada saluran di payudara.

Menurut Dr. Samuel J. Haryono, SpB K Onkologi dari RS Kanker Dharmais, pada wanita usia 45 tahun ke atas atau pada usia memasuki menopause, beberapa punca reaksi keradangan ialah perubahan hormon dan aktiviti menyusui di masa lalu. Faktor penyebab penyumbatan yang utama ialah rangkaian yang mati dan air susu itu sendiri.

Tumpukan rangkaian mati dan air susu di saluran payudara ini menyebabkan buntunya pada akhir saluran malah melebarkan saluran di belakangnya, yang biasanya terletak di belakang puting  payudara. Hasil akhirnya ialah reaksi peradangan yang disebut mastitis periductal.

Jenis kedua ialah mastitis pueperalis atau disebut juga lactational mastitis, jenis ini banyak dihidapi wanita hamil atau yang menyusui. Menurut Dr. Samuel, sekitar 90 peratus punca utama mastitis jenis ini ialah akibat kuman yang menjangkiti payudara ibu. Hal ini kerana air susu merupakan media yang subur bagi pembiakan pelbagai jenis kuman.

Jenis kuman yang paling biasa ditemui pada mastitis jenis ini ialah Staphylococcus aureus, yang boleh ditransmisi ke puting ibu melalui kenaan langsung. Ibu yang sedang menyusui, boleh mendapatkan kuman ini dari sentuhan dengan mulut bayi, tapi boleh juga dilakukan penularan sebaliknya, dari ibu ke bayi melalui plasenta.

“Asal kuman pastinya dari sentuhan langsung antara puting dengan dunia luar, baik dari mulut bayi atau mulut si suaminya, apatah lagi pada orang yang tahap penjagaan kesihatan mulutnya rendah seperti mulut dari penghisap rokok,” kata doktor pakar bedah onkologi ini.

Jenis terakhir ialah mastitis supurativa. Mastitis jenis ini ialah yang paling kerap ditemui. Mirip dengan jenis sebelumnya, mastitis jenis ini juga disebabkan kuman staphylococcus. Selain itu boleh juga disebabkan oleh jamur, kuman TBC, bahkan sifilis.

Jangkitan kuman TBC memerlukan pengendalian tambahan yang intensif. Bila pengendalian tidak tuntas, bukan mustahil langkah mastektomi/pengangkatan payudara harus dilakukan. “Kelainan di kelenjar dan saluran payudara boleh merebak dan tidak terkawal bahkan boleh berulang kejadiannya bila pengendalian tidak tuntas, “tegas doktor kelahiran Kuala Lumpur ini.

 

Beza dengan Kanser Payudara

Pada dasarnya gejala yang timbul akibat mastitis ialah timbulnya benjolan di payudara. Benjolan/penebalan ini berwarna merah, juga terasa panas dan sakit. Nyeri yang timbul ialah berupa rasa ‘nyut-nyut’ di daerah payudara, apalagi bila benjolan ini sebagai bisul yang pecah, maka penampilannya jadi mengerikan selain sakit yang menyertainya.

Rasa sakit inilah yang merupakan perbezaan asas di antara mastitis dan kanser payudara. Bagi kanser payudara, pada peringkat awalnya pengidap tidak akan merasa sakit sama sekali, melainkan hanya timbul benjolan.

Benjolan yang ada pada mastitis bukan seperti kanser payudara yang bentuknya keras, melainkan berupa penebalan yang mengandungi cecair. Radang biasanya menyerang salah satu payudara saja, tapi tidak mustahil kemungkinan boleh merebak hingga kedua payudara dijangkiti.

Pada beberapa keadaan, mastitis boleh menyebabkan keluarnya cairan dari daerah puting, cecair ini berwarna putih kekuningan serupa nanah. Berlainan dengan kanser payudara di mana cecair yang keluar dari puting biasanya merah atau kuning kecoklatan seperti darah kotor. Kadang-kadang perasaan seperti puting tertarik juga dialami penghidap.

“Kebanyakkan orang kadang-kadang over estimate terhadap mastitis, padahal ini merupakan kes terpencil yang boleh diatasi, justeru apabila tidak dirasa sakit itulah yang wajib diwaspadai,” ujar doktor ini lagi yang hobinya melukis.

Dilihat dari penyebabnya, mastitis tidak dipengaruhi oleh faktor keturunan, melainkan lebih kepada faktor hormon dan jangkitan. Berbeza dengan kanser payudara yang dipengaruhi faktor hormon bahkan faktor keturunan.

Pada mastitis yang disebabkan jangkitan kuman, kadang-kadang berkembang menjadi suatu abses/kumpulan nanah dalam rongga baru di rangkaian kelenjar payudara. Nanah ini terbentuk dari kumpulan bakteria, rangkaian, dan leukosit baik yang mati ataupun yang hidup. Bahayanya, nanah ini boleh merebak ke bahagian tubuh lain hingga menyebabkan rasa meriang/demam tinggi dan menggigil, peluh banyak, turunnya daya tahan tubuh, bahkan hingga menurunnya kesedaran.

Kalau sudah terjadi begini, mahu tidak mahu harus dilakukan pemeriksaan doktor secara terperinci. Setelah dilakukan diagnosis, doktor boleh menentukan langkah penyembuhan yang tepat, baik dengan pemberian antibiotik sahaja atau perlu dilakukan tindakan pembedahan.

Bila ditemui gejala menetesnya cairan dari putting, maka perlu dilakukan pemeriksaan yang disebut duktografi. Pemeriksaan dilakukan dengan memasukkan bahan kontras, dimana akan dilakukan imbasan di saluran payudara, dengan demikian dapat diketahui adanya sumbatan atau polip pada saluran tersebut. Dalam kes mastitis periductal, kadang-kadang dilakukan juga langkah biopsi bila disertai massa tumor, minima untuk menyingkirkan kemungkinan tumor atau kanser.

Bila ternyata ditemui benjolan tersebut, yang mengandungi nanah, maka harus dilakukan pembedahan berupa insisi dan drainase, iaitu rawatan penyayatan dan penyaluran nanah. Perlu diingat bahawa pembedahan pengeluaran nanah ini perlu dilakukan pada waktu yang tepat, iaitu pada saat benjolan tersebut masak/matang agar mudah dikeluarkan.

Langkah pembedahan bermula dengan pembiusan pesakit. Biasanya dilakukan bius di daerah benjolan sahaja, tapi bila mastitis disebabkan jangkitan kuman, maka dilakukan bius umum pada pesakit. Berikutnya, daerah payudara dibersihkan dahulu dengan cecair desinfektan khusus. Setelah itu baru boleh dilakukan penyayatan pada daerah benjolan, pada tahap ini doktor akan cuba membersihkan radang tersebut secara mekanik debridement.

Kemudian doktor akan melakukan drainase iaitu memberikan saluran khusus yang digunakan untuk mengalirkan nanah yang ada. Bila langkah ini selesai dilakukan, maka pembedahan yang memakan masa kira-kira ½ -1 jam akan ditutup dengan melakukan penjahitan luka secara situasional.

“Jika radang masih di peringkat awal dan belum timbul nanah, maka tidak perlu dilakukan tindakan pembedahan, cukup dengan pemberian antibiotik saja,” ujar doktor yang pernah tinggal di Amsterdam – Belanda ini.

Pemberian antibiotik dilakukan berdasarkan dos yang sesuai. Dos dan cara pemberian antibiotik ditentukan mengikut tahap jangkitan dan berat badan seseorang. Perlu diingat, ibu yang sedang menyusui dan dalam tempoh rawatan disyorkan tidak menyusui bayinya.

 

Lelaki Boleh Terkena Radang Payudara

Menurut Dr. Samuel, mastitis payudara boleh menimpa siapa saja, tidak hanya kaum wanita. Jangkitan payudara juga boleh terjadi pada lelaki, misalnya pada lelaki yang terkena jangkitan kuman kerana melakukan tindik di daerah puting. Selain itu lelaki dengan pembengkakan payudara atau yang dikenali dengan sebutan ginekomasti juga terdedah terkena mastitis walaupun kemungkinan berkembang jadi kanser payudara amat tipis.

Bayi dan anak-anak juga tidak terhindar dari bahaya ini. Bayi boleh dijangkiti radang dari ibunya melalui plasenta. Anak-anak boleh dijangkiti kuman penyebab radang ini misalnya melalui gigitan serangga di daerah payudara, seperti contoh salah seorang pesakit Dr. Samuel.

Amaran juga ditujukan bagi perempuan yang melakukan suntikan silikon atau suntikan kolagen untuk mempercantikkan bentuk payudara. “Reaksi tubuh terhadap benda asing seperti implan silikon dan kolagen boleh pelbagai antaranya mengakibatkan pengerasan rangkaian payudara akibat reaksi rangkaian ikatnya atau keradangan di payudara bila dijangkiti kuman” jelas Dr. Samuel.

Kunci pencegahan yang utama ialah dengan menjaga kesihatan payudara dan memelihara payudara agar ’cantik dan sihat’. Jadi, mulailah perhatikan kesihatan payudara anda, jangan semata-mata hanya mengutamakan penampilan atau keindahannya saja.

 

—————————————————————————————————————————————————-

BESARKAN PAYUDARA ISTERI ANDA TANPA RISIKO DISINI