Search
Tuesday 4 December 2018
  • :
  • :

Kenali Tanda Sahabat Akrab Sebenarnya Pengkhianat

Kenali Tanda Sahabat Akrab Sebenarnya Pengkhianat

Kenali Tanda Sahabat Akrab Sebenarnya Pengkhianat

Berkawan dengan ramai orang memang mudah, tetapi memilih sahabat yang tulus agak sukar. Kadang-kadang, anda harus menjalinkan persahabatan dengan orang yang hanya berpura-pura baik.

Apabila menyedari, anda akan rasa marah dan tertipu. Oleh itu, sebaiknya anda mengetahui dari sekarang adakah sahabat anda adalah seorang teman yang baik atau bukan.

 

Tidak menghargai

Dalam persahabatan, saling menghargai adalah sikap yang perlu ditunjukkan oleh semua orang. Jika dia melayan anda dengan buruk, bererti dia merendahkan anda. Jika rakan anda sering menunjukkan sikap tersebut, sudah tiba masanya anda menjauhkan darinya.

Iri hati

Adakah rakan anda sering menunjukkan sikap tidak bahagia ketika anda mendapatkan prestasi? Jika dia sering menunjukkannya dan selalu mengejek prestasi yang anda dapatkan, ertinya dia iri hati pada anda. Orang yang tidak senang dengan kejayaan yang anda dapatkan adalah bukan kawan yang baik.

Bercakap di belakang

Anda pasti akan tahu apabila orang membicarakan anda di belakang. Mereka menggosipkan tentang kehidupan anda dan mengejeknya di belakang. Orang-orang yang senang menggosipkan anda di belakang bukanlah kawan yang baik.

Memanfaatkan

Ada pula jenis kawan yang hanya mahu memanfaatkan anda untuk keuntungan peribadi. Apabila dia sudah mendapatkan sesuatu yang diingini, dia akan meninggalkan anda. Untuk itu, jika teman anda hanya menelefon anda ketika ingin diajak pergi ke tempat yang menyeronokkan, bermakna dia hanya memanfaatkan anda.

Sumber: Allwomenstalk, (6/6/2017)