Search
Tuesday 4 December 2018
  • :
  • :

4 Tips Mencegah Mati Pucuk

4 Tips Mencegah Mati Pucuk

Tips dan Informasi Mengenai Masalah Mati Pucuk

suami mati pucuk

Masa anda berumur sekitar 20an anda ada tak terfikir tentang masalah untuk menegangkan zakar? Fikir sahaja tentang tubuh badan perempuan terus zakar menegang. Tapi bila dah masuk lingkungan 40an kemampuan seksual kita semakin terbatas. Zakar menjadi lembik, tidak tahan lama di ranjang atau dengan kata lain cepat pancut. Tak sempat zakar nak mengetuk pintu faraj dah layu.

Ini akan membuatkan merasa cemas, ketakutan dan tertekan, kerana anda mungkin tergolong di dalam kategori lelaki yang mengalami masalah Mati Pucuk / Impoten atau dalam bahasa Inggerisnya ialah Erectile Dysfunction iaitu kegagalan zakar mencapai ereksi yang cukup semasa berjimak.
“Banyak lelaki yang lebih sanggup kehilangan sebelah kaki daripada mengalami mati pucuk,”  Dr. Crenshaw.

Tetapi hanya sedikit lelaki dalam usia tiga puluh dan empat puluhan mengalami mati pucuk. Bahkan apabila anda mati pucuk , peluang untuk disembuhkan masih ada, selalu ada penyelesaian untuk pengidap mati pucuk.

#1 Jaga Kesihatan Tubuh Badan

Dahulu masalah mati pucuk sering dikaitkan dengan masalah psikologi. Sekarang Doktor berpendapat  bahawa ada 7 sebab mengapa masalah mati pucuk terjadi antaranya ialah:-

Penyakit Diabetes, gangguan kelenjar Thyroid, arteriosklerosis atau kecederaan pada penis.

Selain itu, ubat-ubatan tertentu, pengambilan alkohol berlebihan, merokok dan faktor-faktor psikologis seperti depresi, stress dan kecemasan dalam pekerjaan dapat memperhebatkan masalah ereksi penis.

“Perkara utama dari masalah Mati pucuk adalah masalah pemberhentian aliran darah ke penis anda dan akan merosakkan peluang anda untuk mendapatkan ereksi”, kata John Mulcahy, M.D., dosen urologi di Indiana University Medical Center di Indianapolis.

“Akan tetapi jika anda merawat diri dengan baik, anda dapat tetap sihat, tetap bergairah, dan tetap mampu melakukan hubungan seks hingga usia lanjut”, kata Joseph Khoury, M.D., pakar urologi swasta di Bethesda, Maryland.

“Menurut teori, tidak ada alasan bahwa kemampuan seksual anda akan berubah kerana usia anda bertambah,” kata Dr. Khoury, yang kenal dengan sejumlah lelaki berusia lapan puluhan yang masih mampu berhubungan seks tiga kali dalam seminggu. Ada satu hal yang sama pada mereka: Mereka merawat diri lebih baik daripada kebanyakan lelaki lain.

Berikut ini beberapa cara untuk menjaga agar alat seksual anda dapat terus berfungsi dengan baik.

#2 Berhenti Merokok

Merokok mempercepatkan  pembentukan enapan-enapan dalam arteri jantung, maka proses yang sama dapat terjadi pada pembuluh-pembuluh darah yang memasukan darah ke penis. Merokok telah dipandang sebagai faktor utama dalam masalah ereksi dan kesan pertamanya dirasai ketika usia anda mencecah 40 tahun. Maka jika anda merokok, berhentilah, saran Dr. Crenshaw.

Berlarilah ke tempat senaman, jangan berjalan. Semakin segar tubuh anda, semakin sering anda mampu berhubungan seksual, kata sebuah penyelidikan yang diterbitkan dalam Archives of Sexual Behavior.

Dalam penyelidikan itu, yang diselenggarakan di University of California, San Diego, 78 lelaki sihat tetapi tidak aktif mulai berlatih aerobik tiga hingga lima hari dalam seminggu, masing-masing selama satu jam. Selama penelitian itu, setiap seorang menulis buku harian tentang kegiatan seksual mereka. Hasilnya menunjukkan bahwa kehidupan seks para  aerobik itu sangat meningkat. Sementara itu, kehidupan seks mereka yang hanya berjalan-jalan santai hanya berubah sedikit.

“Tidak peduli jenis aerobik mana yang anda pilih, yang penting anda mengerjakannya, paling tidak tiga kali dalam seminggu dan tiap kali berlangsung selama dua puluh minit. Berlari, berenang, dan mengayuh basikal merupakan pilihan-pilihan yang baik”, kata Dr. Crenshaw.

#3 Kurangkan Lemak

Dalam hal makanan, yang penting adalah mengurangkan pengambilan lemak anda. Sekali lagi logik mengatakan bahwa yang baik untuk arteri pemasuk darah ke jantung juga akan baik untuk arteri pemasuk darah ke penis.

Dr. Khoury percaya bahwa diet untuk menjadi lelaki perkasa adalah diet rendah lemak, dengan hanya 20 persen kalori berasal dari lemak. Apabila anda makan 2500 kalori per hari, berarti pengambilan lemak lemak anda adalah sekitar 50 gram. Bacalah label makanan yang anda beli, cari produk-produk kurang lemak dan tanpa lemak, hindari makanan bergoreng, pindah ke susu skim dan makan cukup buah-buahan dan sayuran segar setiap hari, ditambah kira-kira 75 gram ikan, daging ayam atau daging merah tanpa lemak.

Rampingkan pinggang anda. Kelebihan timbangan dapat menyebabkan panjang penis anda berkurang. Penelitian tidak rasmi terhadap sejumlah lelaki gemuk oleh Dr. Mulcahy menunjukkan bahwa sampai tahap tertentu, seorang lelaki yang gemuk akan mendapatkan kembali dua setengah cm penisnya untuk setiap 17 kilogram berat badan yang disingkirkannya. Ini insentif yang tidak buruk bagi seseorang yang betul-betul gemuk. Akan tetapi yang jelas, mempertahankan berat tubuh yang ideal akan mengurangi risiko tekanan darah tinggi dan diabetes, karena keduanya dapat merosak kemampuan ereksi anda.

Berhati-hati dengan ubat yang anda makan. Ratusan ubat dapat menyebabkan mati pucuk sebagaikesan sampingan, termasuk diuretik, penurun darah tinggi lain, beberapa obat antidepresi, dan antipsikotik. Tanyakan kepada doktor adakah ubat yang anda minum dapat menyebabkan anda bermasalah.

#4 Hindari Alkohol

Alkohol adalah cecair yang berfungsi memperlambat refleks, termasuk dalam perkara seksual. Di samping merosak kemampuan seksual secara langsung, alkohol, bila diminum secara berlebihan dalam jangka panjang, dapat mempengaruhi fungsi testis, mengurangi produksi hormon testosteron lelaki dan mengganggu keseimbangan hormon-hormon dan bahan-bahan kimia otak yang diperlukan untuk menghasilkan ereksi, padahal keseimbangan itu amat penting sekali.

Minum hanya 2 tin bir atau segelas anggur sehari, kata Saul Rosenthal, M.D., direktur Sexual Therapy Clinic of San Antonio di San Antonio, Texas, dan pengarang Sex Love. Apabila anda mengalami masalah seksual, berhentilah minum selama tiga bulan untuk mengetahui apakah ada petanda positif.

Bagi mereka yang sedang mengalami mati pucuk atau mempunyai simptom-simptom ke arah mati pucuk perlulah diambil perhatian dengan segera. Jangan dibiarkan ianya melarat kerana zakar yang lemah dan tidak digunakan dalam masa yang lama akan menyebabkan saluran darah zakar menjadi sempit dan akhirnya mati. Pengambilan Pil Viagra dapat membantu dalam jangkamasa yang pendek tetapi lama-kelamaan fungsinya akan berkurangan kerana tindak balas dari tubuh badan seseorang itu.

Penggunaan pam zakar adalah digalakkan kerana tidak ada unsur bahan kimia dimasukkan ke dalam badan. Bagi zakar yang langsung tidak mahu menegang pam zakar berserta gelang penambat zakar digunakan untuk memastikan zakar menegang semasa melakukan persetubuhan. Bagi yang baru menunjukkan simptom-simptom mati pucuk, pam zakar digunakan sebagai alat terapi bagi melancarkan pengaliran darah ke dalam zakar.

Untuk maklumat lanjut mengenai pam zakar mati pucuk sila klik link di bawah:-

http://www.kedai-lelaki.com/power-extender/penis-vakum-pump-erectile.html